0416 85 14 05

Van Gorp Uitvaartzorg

Allerzielen

Allerzielen

Het is Allerzielen. Vanmiddag zegent de pastoor de graven op het kerkhof vlak bij mijn huis. Er worden kaarsjes ontstoken. Ik vind het een mooi ritueel. Ik denk dat het goed is om stil te staan bij de overledenen met wie wij ons verbonden voelen. Toch gaat voor veel mensen het herdenken verder dan deze dag.

Vrijdag was het vier jaar geleden dat onze dochter Guusje overleed. Niets heeft een grotere impact op mijn leven gehad dan haar dood. Soms wordt mij gevraagd of het nu beter met me gaat. Beter? Rouw is geen ziekte die overgaat. De liefde voor onze dochter is tijdloos.

In de media wordt vaak gesproken over rouwverwerking. Ik vind dat geen goede term. Verwerken doe ik met afval. De Amerikaanse acteur Gregory Peck merkte vele jaren na de dood van zijn zoon op: “Ik denk niet elke dag aan hem. Ik denk elk uur van elke dag aan hem.”

De herinnering aan Guusje blijft en die verweef ik in mijn leven. Ik spreek liever over verlies-verweving dan over rouw-verwerking.

Elke ochtend steek ik een kaarsje aan. Naast de urn met de as van onze dochter. Ik zeg: “Goedemorgen, Guusje.” Aan het einde van de dag, voordat ik naar bed ga, blaas ik het kaarsje weer uit. Dan wens ik haar een goedenacht.

Ik denk dat er meer mensen zijn die, net zoals ik, hun geliefde overledenen niet alleen dit weekend herdenken. Voor hen is het elke dag Allerzielen.