0416 85 14 05

Van Gorp Uitvaartzorg

Goed gevoel

Goed gevoel

Twee dagen na de uitvaart spreek ik met een zoon van mevrouw. Ik vraag hoe hij de afgelopen dagen heeft ervaren. Hij vertelt dat hij een goed gevoel heeft overgehouden aan het afscheid van zijn moeder.

Het klinkt misschien vreemd dat een uitvaart kan samengaan met een goed gevoel. Toch hoor ik het vaak. In het begin moest ik eraan wennen. Ik heb me toen regelmatig afgevraagd hoe het mogelijk is. Bij afscheid nemen zijn er tranen en daar verwachtte ik geen goed gevoel bij.

Eerst dacht ik dat het alleen mogelijk was bij overlijden op hoge leeftijd. Wanneer er sprake is van een lang en mooi leven. Toch hoorde ik het ouders zeggen van een overleden kind en een weduwnaar van nog geen 50.

Bij het regelen van een uitvaart zijn er emoties. Alles moet perfect geregeld zijn. Elke mindere ervaring ligt onder een vergrootglas. Datzelfde geldt andersom. Elke positieve ervaring wordt met liefde omarmd.

Zo had ik een tijdje terug een gesprek met een echtpaar. De man zou op korte termijn overlijden. De vrouw gaf aan dat haar man niet thuis kon worden opgebaard. Hun appartement was te klein en het was er altijd warm. De man begon te huilen. Hij reageerde: “Jij doet mij toch niet weg!”

Ik legde uit dat opbaren zonder koeling tegenwoordig goed mogelijk is. Het kost zelfs niets extra. De vrouw kwam ik vorige week tegen. Ze sprak over de meest verdrietige periode in haar leven waar ze met een goed gevoel op terugkijkt.

Het goede gevoel? Misschien is het onze manier van werken. Tijd, warmte en aandacht spelen daarbij een grote rol. Wij zorgen ervoor dat families bewuste keuzes maken die bij hen passen. Het verzorgen van de uitvaart doen we vanuit ons hart. Alles wordt met liefde geregeld.