0416 85 14 05

Van Gorp Uitvaartzorg

Mogelijkheden

Mogelijkheden uitvaart

Een van de eerste vragen bij het organiseren van de uitvaart is: kies je voor cremeren of voor begraven? Dit is een persoonlijke beslissing. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij. Daarbij komt ook natuurbegraven aan de orde.


Begrafenis

Bijna elk dorp heeft een eigen begraafplaats. Toch kan niet iedereen zomaar overal begraven worden. De gemeente Loon op Zand bijvoorbeeld heeft alleen katholieke begraafplaatsen. Er zijn prijsverschillen. Soms zelfs binnen dezelfde parochie. Zo is een begrafenis in Loon op Zand goedkoper dan in Kaatsheuvel. De grafrechten worden altijd vooraf voor een vaste periode betaald. Daarna worden de rechten verlengd of wordt het graf geruimd.

Crematie

De meeste mensen kiezen voor cremeren. Het is goedkoper dan begraven. Wij maken gebruik van de crematoria in Vlijmen, Tilburg, Hilvarenbeek en Oosterhout.

Meestal is er eerst een afscheidsbijeenkomst in de aula van het crematorium. Daarna volgt de crematie zelf en gaan de nabestaanden en genodigden voor de condoleance naar de koffiekamer.

Natuurbegrafenis

De dichtstbijzijnde natuurbegraafplaats is De Hoevens, gelegen op een landgoed tussen Alphen en Goirle. Er zijn plannen om ook bij Huis ter Heide een natuurbegraafplaats aan te leggen. Bij natuurbegraven worden enkel biologisch afbreekbare materialen gebruikt. De grafrust is eeuwigdurend. Na het overlijden gaat het lichaam weer op in de natuur. Op deze manier maakt het de cirkel van het leven rond.


Het kan anders

Wij willen erop wijzen dat het ook anders kan. Voor de afscheidsbijeenkomst zelf en voor de condoleance erna kun je kiezen voor een andere locatie dan het crematorium, bijvoorbeeld een café, een cultureel centrum of een restaurant. Misschien past dit wel beter bij de overledene en wordt het afscheid hierdoor persoonlijker.

Begeleiden tot het laatst

Bij een crematie kunnen de nabestaanden de overledene begeleiden tot in de ovenruimte. Zij kunnen dan aanwezig zijn bij de invoer in de oven.

Je kunt dit vergelijken als aanwezig zijn bij het dalen van de uitvaartkist in het graf op een begraafplaats.


Geef een reactie