0416 85 14 05

Van Gorp Uitvaartzorg

Opbaren zonder koeling

Opbaren zonder koeling

Opbaren van een overledene zonder koeling klinkt misschien vreemd. We zijn in ons land gewend om gebruik te maken van een koeling. Het kan ook anders. Bijvoorbeeld door een lichte vorm van balseming toe te passen.

In het kort
In Engeland, Frankrijk en Spanje is balseming (ook wel thanatopraxie genoemd) een gewone manier van opbaren. In Nederland wordt het steeds vaker toegepast. Het menselijk lichaam wordt na overlijden tijdelijk geconserveerd. Het ontbindingsproces en de bacteriegroei worden geremd. Koelen van het lichaam is niet nodig. De omgevingstemperatuur heeft geen invloed op de opbaring.

Zichtbaar afscheid nemen
Veel nabestaanden willen hun dierbare overledene kunnen zien of thuis houden. Soms gaat de conditie van het lichaam te hard achteruit om dit mogelijk te maken. Dankzij balseming is de kans dat een opbaring goed gaat tot aan de dag van de uitvaart aanzienlijk groter dan bij een opbaring met koeling.

Geen ijskoud lichaam
Er is geen koeling nodig. Dus geen hinderlijk gebrom van de motor van de koelinstallatie. Geen ijsvorming rondom het lichaam. De overledene voelt niet ijzig koud aan. Er kan een opbaring plaatsvinden bij kamertemperatuur. Nabestaanden kunnen in een warme ruimte in alle rust afscheid nemen van hun dierbare.
Het ontbindingsproces en de bacteriewerking zijn in het lichaam stilgelegd. Hierdoor is de kans op besmettingsgevaar, hinderlijke geuren, vochtverlies en verkleuringen vrijwel nihil.

De behandeling
De behandeling is het beste uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van een nierdialyse. Bij een nierdialyse wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en weer terug in het lichaam gebracht. Bij de lichte balseming wordt, anders dan bij de nierdialyse, een balsemvloeistof teruggebracht die de ontbinding tijdelijk vertraagt.
Om de behandeling uit te voeren wordt een kleine incisie in de hals en een klein gaatje onder het borstbeen gemaakt.

Tijd voor afscheid
Het is niet noodzakelijk om de balseming direct na het moment van overlijden uit te voeren. Er is ruimte voor nabestaanden om een moment te nemen van rust en afscheid in huiselijke kring zonder dat alles gelijk in een sneltreinvaart geregeld wordt. Er is geen noodzaak om midden in de nacht actie te ondernemen. Mocht er gekozen worden om de volgende dag te balsemen, dan is het tussentijds ook niet nodig om het lichaam te koelen.

Thuis mogelijk
De behandeling kan thuis worden uitgevoerd. De mensen die balsemen zijn volledig toegerust met alle benodigde materialen en hebben alleen warm water en elektra nodig. Het is de keuze van de familie of ze bij de behandeling aanwezig willen zijn of niet.