Een begrafenis op een natuurbegraafplaats kennen we al wat langer. Voor Kaatsheuvel en omgeving ligt natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen het meest dichtbij. We merken dat er steeds vaker gebruik van wordt gemaakt: voor een begrafenis of om na het afscheid de as te begraven. Voor het begraven van as is sinds januari 2018 ook een mogelijkheid dichterbij, namelijk in Gedenkbos de Spinder in de gemeente Loon op Zand. Kijk hier voor de route er naartoe.

Gedenkbos De Spinder

Het herinneringsbos biedt persoonlijke gedenkvelden van 25 tot 250 vierkante meter waar plek is voor herinneringsbomen en andere gedenkmonumenten. Het bos bestrijkt ongeveer 10 hectaren en heeft op dit moment 36 velden in gebruik. Voortdurend komen er velden en gedenkplaatsen bij. Het is een ideëel bos met een sociale functie, waarmee geen geld verdiend hoeft te worden.

Lees hier het verhaal van de oprichter: Peter Smulders.

Ik had al een bos van mijn ouders tussen de Loonsche en Drunense Duinen. Daar had ik een soort park van gemaakt waar mensen konden wandelen. Na vierendertig jaar op kantoor te hebben gewerkt, wilde ik volledig in de natuur werken. Ik besloot mijn pensioen te vervroegen om van dit nieuwe en verwaarloosde bos een plek te maken waar mensen hun eigen persoonlijke herinneringsveld kunnen creëren en kunnen wandelen. Ik zie ook dat het werkt. In tegenstelling tot begraafplaatsen wordt het herdenkingsbos regelmatig bezocht door hele gezinnen. Kinderen kunnen zich hier prima vermaken in de klimbomen die we voor ze hebben gemaakt.

Duidelijke behoefte

Gedenkbos de Spinder voorziet volgens Smulders duidelijk in een behoefte.

Men kan een herdenkingsplaats inrichten voor allerlei gelegenheden. Zo hebben we een veldje van een grootvader die voor zijn drie kleinkinderen drie acacia’s heeft geplant. Geregeld is hij hier om te wandelen en de bomen water te geven. Ik ben dagelijks bezig met het onderhoud van het bos en het toegankelijk maken ervan. Maar we leggen ook veel verantwoordelijkheid bij de mensen zelf om hun eigen veldje te onderhouden.

Wil Sterenborg

De meeste mensen richten een herdenkingsveld in naar aanleiding van een overlijden. Zo is onlangs het veld ingericht voor Wil Sterenborg, de nestor van de Tilburgse taal. Smulders merkt op dat veel van de bezoekers uit deze regio komen (De Moer, Loon op Zand, Kaatsheuvel), maar sommige komen van ver: uit Rotterdam, Purmerend of Gelderland. Het fenomeen herinneringsbos bestaat al langer in Nederland. Bekend is het MH17 Herdenkingsbos in Vijfhuizen en bijvoorbeeld Boschlust in Oisterwijk. Maar een bos met persoonlijk veldjes dat mensen naar eigen wens kunnen inrichten, dat heeft Smulders nog nergens gezien.

Vaak kun je wel as verstrooien, maar dan is achteraf niet meer goed zichtbaar op welke plek dit is gebeurd en voor wie.

As begraven of verstrooien

Willen mensen geen eigen gedenkveld in het herinneringsbos, dan kan men er ook voor kiezen om alleen de as te begraven of te verstrooien. Nabestaanden krijgen dan een houtschijf die ze zelf mogen bewerken en kunnen plaatsen op de plek waar de as begraven of verstrooid is. Hiervoor is een aparte open plek ingericht rond een prachtige oude Zeeden. Maar de mensen mogen ook een andere plek in het bos uitzoeken. Veel van hen die van deze mogelijkheid gebruik maken, zijn doorverwezen door Crematorium Tilburg.

Dagtaak

Het onderhoud van het Gedenkbos is een hele dagtaak. Smulders werkt samen met drie vrijwilligers. Er is nog een heel stuk gebied waar nog nieuwe paden, wallen en velden aan te leggen zijn. Maar Smulders komt haast tijd en handen te kort. Hij vindt het echter heerlijk om de hele dag in het bos te werken. Veel en veel fijner dan zijn oude kantoorbaan!

Meer informatie

Voor meer informatie over het herdenkingsbos De Spinder bekijk Gedenkbosdespinder.nl. Wil je graag tips en adviezen over wat je kunt doen na een crematie of hoe de natuur een inspiratiebron kan zijn bij een uitvaart, neem dan contact op met Van Gorp Uitvaartzorg. Loop een keer bij ons binnen voor een kop koffie, bel 0416-851 405 (24/7 bereikbaar) of vul een contactformulier in.

gedenkbos de spinder, Van Gorp Uitvaartzorg

(Foto: Dryade, bosnymf: boomkunstwerk bij de ingang Spinderspad-Bergstraat)