Dood en verlies staan haaks op de onbevangenheid van de kindertijd. Volwassenen zijn daarom geneigd hun kinderen af te schermen voor alles rond een uitvaart. Maar ook kinderen hebben het nodig het proces van afscheid bewust en op hun niveau mee te maken. Ook voor hen geldt dat een goed afscheid hen op weg helpt en steunt in het omgaan met het verlies. Lees daarom hier onze zeven tips om kinderen op een eenvoudige manier te betrekken bij een afscheid.

#1. Leg uit en praat

Wat is er gebeurd, wie is er dood? Kinderen vinden het fijn om open en eerlijk te horen wat er aan de hand is. Vertel het, beschrijf in hun taal wat er gebeurd is en gaat gebeuren. Wees je ervan bewust dat volwassenen andere taal gebruiken voor de dood dan kinderen.

#2. Teken of knutsel voor de uitvaart

Creatief bezig zijn is een toegankelijke manier om iets te beschouwen en te verwerken. Een tekening voor in de kist, een eigen gemaakte lichtje. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Met een leeg conservenpotje, een waxinelichtje en verf of papier bereik je al een prachtig resultaat. Knutselen en tekenen helpt jonge kinderen om te gaan met de situatie.

#3. Versier de kist

Wat is er mooier om van die grote kale kist een schatkist te maken? Met eenvoudige verf kunnen de kinderen de kist prachtig versieren. Heb je liever dat de creatieve inspanningen wat minder opvallen? Laat dan de binnenkant van het deksel versieren. Dan wordt een het kunstwerk voor ‘mee op reis’.

#4. De Vlindersluiting legt uit

Er zijn prachtige vlindersluitingen die worden geplaatst als knop op de kist. De vlinders zijn gemaakt van onbewerkt hout en kunnen worden beschilderd. Vlinders vertellen ons wat doodgaan is en helpen het beeld van de laatste reis concreet te maken.

#5. Iets doen tijdens de begrafenis

Bewust afscheid nemen betekent voor veel kinderen ook bewust iets doen tijdens de begrafenis of crematie. Kaarsen aansteken, bellenblazen, bloemen neerleggen. Het geeft kinderen het gevoel erbij te horen. Ook vinden ze het fijn dat er speciaal voor hen iets wordt voorgelezen. kijk hier voor voorbeelden van kinderboeken.

#6. Eigen muziek of foto’s

Als kinderen ouder zijn, dan willen ze misschien zelf een muziekstuk of foto’s uitkiezen. Of, als ze kunnen, zelf iets spelen of zingen tijdens de afscheidsdienst. Praat er met hen over in de dagen voorafgaand aan de dienst.

#7. Ruimte in het crematorium

Voor jonge kinderen kan het stilzitten tijdens de dienst een uitdaging zijn. Juist omdat het moét, kan dat veel onrust en stress geven. Vraag of er in de aula van het crematorium een klein tekenhoekje ingericht kan worden. Als een kind het gevoel heeft dat het rustig heen en weer mag lopen, zal de spanning van het ‘moeten blijven zitten’ meestal hanteerbaar zijn. Ook helpt het om iemand uit de familie te vragen om tijdens de dienst een oogje in het zeil houden. Dat geeft de ouders meer ruimte en rust om de dienst zelf bij te wonen.

Meer informatie

Meer weten over hoe je kinderen kunt betrekken bij het afscheid? Wij staan je graag te woord.

Kinderen en afscheid tips