Hoe vaak gebeurt het niet dat ik bij een familie kom en dan te horen krijg dat ze eigenlijk geen speciale wensen hebben voor de uitvaart? Zo ook laatst weer. Ik zat met de dochter, zwager en zoon om de tafel voor de uitvaart van hun negentigjarige moeder. “Ons moeder wilde een gewone begrafenis”, was bijna het eerste wat ze zeiden tegen mij. “Geen ballonnen oplaten, geen glazen wijn heffen op het leven of een wit beschilderde kist. Dat past niet bij haar en ook niet bij ons.

Ze keken meer dan opgelucht, toen ik zei dat dat ook helemaal niet nodig is. “Het gaat erom dat wát we gaan doen, past bij moeder en bij jullie. Dan wordt alles wat gebeurt bijzonder. Omdat het goed is voor jullie.”

Zo gingen we dus de week van voorbereiding in. Bij iedere keuze die we maakten, hielden we voor ogen: is het ‘gewoon’ genoeg voor moeder en past het bij ons? Het mooie was dat de familie steeds vrijer werd in hun keuzes. En dat het al bij al toch een bijzonder afscheid werd. Niet omdat wat gebeurde nog nooit was bedacht, maar omdat het goed was voor hen.

Gewoon een bijzonder afscheid

Aan het einde van de intensieve week stond ik met de dochter op de begraafplaats.“Ik had niet verwacht dat het zo mooi zou zijn. Dank je wel Sjaak, voor alles wat je hebt gedaan. Ik weet nog zo goed hoe we aan het begin van de week bang waren geweest voor een begrafenis met toeters en bellen.Dit is wat wij wilden. Het was gewoon een bijzonder afscheid.”

Meer informatie

Heb je vragen over jouw uitvaartwensen, bel mij gerust.

Sjaak van Esch
mobiel: (06) 1740 5610
mail: sjaak@vangorpuitvaartzorg.nl

Van Gorp Uitvaartzorg, Hoofdstraat 32, Kaatsheuvel
tel. (0416) 851 405

Ons team van vaste gezichten ondersteunt jou en je familie bij een persoonlijke uitvaart waarin jouw dierbare tot zijn recht komt., gewone begrafenis

Het gaat erom dat wát we gaan doen, past bij moeder en bij jullie. Dan wordt alles bijzonder.