En dan ineens sta je voor de opdracht het in memoriam te schrijven voor de uitvaart van een dierbare. Zoveel herinneringen stromen door je heen, zoveel emoties ook. Maar als je dan voor een wit computerscherm zit of een leeg blad papier, dan komt er niets.

In memoriam voorbeeld

Zo was ik vorige week in gesprek met een familie van wie een zus was overleden. Ze had geen levenspartner of kinderen. Een neef wierp zich op om een kort in memoriam te schrijven. Na een dag belde hij me op. “Lowie, ik weet echt niet hoe ik moet beginnen. Heb je niet een voorbeeld voor mij? Vroeger kwam ze altijd oppassen. Maar dat is al zo lang geleden. Ik ken haar eigenlijk helemaal niet zo goed. Ze heeft wel een goede vriend, maar die is niet bij machte iets te schrijven, zegt hij.”

Herinneringen ophalen

De kunst van het schrijven van een goed in memoriam of levensverhaal is om te beginnen bij het ophalen van herinneringen. Samen met hem en de vriend gingen we in gesprek over wie zij was, zodat we haar persoon en karakter ‘tot leven’ konden brengen. We gingen op zoek naar wat haar bijzonder maakte, maar ook wat ‘gewoon’ aan haar was. Als je weet wat bijzonder en gewoon is aan iemand, heb je de basis gelegd voor een goed in memoriam.

Mooie momenten

Een in memoriam uitspreken is de gelegenheid bij uitstek om de mooie momenten samen met iemand te benoemen. Wat vonden jullie allebei fijn en leuk om te doen? De herinnering aan mooie momenten geven kleur aan het leven met de mens van wie je afscheid neemt.

Verhalen vertellen

Maar ook de verhalen die iemand zelf vertelde, vormen uitstekende stof voor een goed in memoriam. Zo had de tante haar neef ooit het verhaal verteld hoe ze had leren zwemmen van haar broers. Ze werd door een broer het kanaal ingegooid en de ander sprong er achteraan om haar te leren zwemmen. Dit verhaal raakte precies aan hoe zij was. Zo heeft ze in haar leven haar hoofd boven water gehouden.

De doornen aan een roos

Een goed in memoriam is een compleet verhaal. Natuurlijk met ruimte voor de positieve dingen en dankbaarheid voor de momenten samen. Maar ook de andere zijde van de persoon mag worden benoemd: waaraan had hij of zij een hekel, wat waren de mindere eigenschappen? Het gaat erom dat je iemand in compleetheid belicht. Natuurlijk op liefdevolle en respectvolle wijze.

Blijf bij jezelf

Verder is belangrijk dat een in memoriam jouw persoonlijke verhaal is. Je schrijft het levensverhaal altijd vanuit jouw visie op en jouw relatie met de persoon. De neef kende zijn tante vooral van vroeger toen zij veel kwam oppassen. Logisch dus dat hij vooral het verhaal vertelt over een jonge tante.

Vergeet de humor niet

Een goed in memoriam heeft een lach en een traan. Humor maakt licht wat zwaar is. Humor help jou tijdens het schrijven van het in memoriam en helpt straks jouw luisteraars als jij je tekst voordraagt.

Blijf bondig

Minder zeggen maakt meer indruk. Probeer je levensverhaal niet langer te laten duren van vijf minuten of circa 500 woorden. Tijdens een afscheidsdienst zijn er wellicht nog meer sprekers, klinkt er muziek en worden er misschien foto’s getoond. Een in memoriam van vijf minuten vormt een mooi onderdeel van een uitgebalanceerd geheel.

Ten slotte: oefenen, oefenen en oefenen

Heb je dan je in memoriam op papier. Staat alles erin wat je hebt willen zeggen en is jouw dierbare in jouw persoonlijke levensverhaal ‘tot leven’ gekomen, ga dan oefenen met voordragen. Ook al heb je sprekerservaring: een in memoriam uitspreken tijdens een uitvaart is echt iets anders dan een presentatie of lezing geven. Als je de woorden uitspreekt, zul je emoties voelen, misschien wel tranen. Dat is heel normaal. Je zult merken dat als je vaker oefent, dat dan de tranen en emoties minder worden. Uiteindelijk kun je dan je tekst goed en verstaanbaar ten gehore brengen tijdens de afscheidsdienst.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Van Gorp Uitvaartzorg. Bel 24/7: 0416-851 405 of vul een contactformulier in.

Een mooi afscheid door Van Gorp Uitvaartzorg met liefde geregeld.