In september 2014 startte ik mijn eigen bedrijf. Enkele maanden eerder had ik de opleiding tot uitvaartverzorger succesvol afgerond. Ik was ervan overtuigd om zelfstandig ondernemer te worden, zonder personeel. De keukentafel thuis was mijn kantoor. Van Gorp Uitvaartzorg was geboren.

 

Verwachtingen

Dat het allemaal anders zou lopen, had ik vooraf kunnen weten. Het is een levensles die ik eerder in mijn leven ervoer. Toen onze dochter Guusje ernstig ziek was. Ze had een tumor in haar linkerlong. De vraag was of een operatie mogelijk was. De artsen besloten een poging te wagen. Ik maakte me zorgen. De chirurg gaf aan dat hij ons niet kon zeggen hoe onze dochter uit de operatie zou komen. Ik vroeg hem wat hij met deze opmerking bedoelde. Hij zei dat er veel bloed klaarstond en dat hij al het mogelijke zou doen om te voorkomen dat het mis zou gaan. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik wilde het niet geloven.

Een dag na het gesprek, nog voor de operatie, ontmoetten mijn vrouw Yvonne en ik een psycholoog. Ik vertelde over het gesprek met de chirurg en dat ik me zorgen maakte. De psycholoog maakte mij duidelijk dat ik me helemaal suf kon piekeren, maar dat ik daarmee de loop van de operatie toch niet zou kunnen beïnvloeden. Toch kon ik na het gesprek niet goed slapen. Ik dacht in scenario’s.

Het onmogelijke scenario: de complete tumor verwijderd.

Het waarschijnlijke scenario: een deel van de tumor eruit.

Het horrorscenario: Guusje overleden tijdens de operatie.

Geen enkel scenario werd werkelijkheid. Op de dag van de operatie bleek dat de artsen niets voor onze dochter konden doen. De tumor was niet te opereren. Ik was compleet uit het veld geslagen. Het leverde wel een belangrijke levensles op: de werkelijkheid loopt altijd anders dan je vooraf verwacht.

 

Van thuis naar patronaat

Zo ging het dus ook met mijn bedrijf. Het is anders gelopen dan verwacht. De keukentafel thuis is een jaar lang mijn kantoor gebleven. Toen verhuisde mijn bedrijf naar het patronaatsgebouw aan de Hoofdstraat in Kaatsheuvel. Twee jaar later kwamen er, naast kantoorruimte, kamers bij waar mensen in een warme en huiselijke omgeving afscheid kunnen nemen van hun dierbare overledenen.

Wat hetzelfde is gebleven, is een duidelijke visie op persoonlijk afscheid nemen. Deze is samengevat in de slogan ‘met liefde geregeld’.

 

De aanvragen bleven toenemen

De afgelopen jaren werd ik steeds vaker gebeld. Ook door mensen die een verzekering hadden bij Dela, Ardanta of een andere maatschappij. Omdat ik het belangrijk vond de persoonlijke werkwijze te behouden, besloot ik mijn bedrijf uit te breiden. In vijf jaar tijd groeide Van Gorp Uitvaartzorg uit tot een team van vijftien mensen. Mannen en vrouwen die allen passie hebben voor het helpen van mensen bij afscheid nemen. Alles wordt door hen met liefde geregeld.

Meer dan zeshonderd begrafenissen en crematies hebben we al mogen verzorgen in de regio Kaatsheuvel, Waalwijk en omgeving. Een onvoorstelbaar groot aantal voor een kleine en onafhankelijke begrafenisonderneming.

 

Persoonlijke werkwijze behouden

Het is dus allemaal anders gelopen dan ik vijf jaar geleden verwachtte. Door het bedrijf aan te passen aan de veranderende omstandigheden is het gelukt om onze persoonlijke werkwijze te behouden. Ik zeg het vaker tegen mensen: op de wind heb je geen invloed, wel op hoe je de zeilen zet.

 

Ons bedrijf

Na vijf jaar ben ik niet meer alleen, maar werk ik samen met een prachtig team en ben ik de families dankbaar die onze hulp inschakelen. Wat vooral veranderd is, is de wijze waarop ik over Van Gorp Uitvaartzorg praat. Ik heb het nooit meer over mijn bedrijf. Met trots spreek ik tegenwoordig over ons bedrijf.

Lowie van Gorp