Cremeren

Vaak is het afscheid in de aula van het crematorium. De meeste aula’s hebben tegenwoordig een eigentijdse uitstraling. De bijeenkomst kan ook ergens anders plaatsvinden. Denk aan een theaterzaal, horecagelegenheid of kerk. Kies een plaats die betekenis voor je heeft. Waar je afscheid neemt, bepaal je zelf.

Wanneer je in het crematorium bent, kun je de overledene tot de ovens begeleiden. Je kunt zelfs bij het moment van invoer aanwezig zijn. De as wordt minstens een maand in het crematorium bewaard. Daarna ben je vrij om de as een bestemming te geven.

Als een vlinder
uit een cocon
ben je van ons weggevlogen

Begraven

De uitvaart vindt regelmatig in een kerk plaats. Een andere locatie is ook mogelijk. Het is belangrijk dat het afscheid persoonlijk is. Na de ceremonie wordt de overledene naar het graf begeleid. Samen kunnen we de kist laten dalen. Je geeft het lichaam een mooie herdenkingsplek. Een plaats waar je later naar toe kunt gaan. In onze regio zijn er algemene en kerkelijke begraafplaatsen. Het is ook mogelijk om begraven te worden in de natuur. Bijvoorbeeld op Huis ter Heide tussen Loon op Zand en De Moer.